Država spremna da reaguje na poskupljenje hrane

Bez autora
Sep 05 2012

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izjavio je danas da će u Srbiji neminovno doći do povećanja cena hrane, ali da će država učiniti sve da standard građana time ne bude mnogo ugrožen.Država je spremna da eventualno interveniše na tržištu, a za to trenutno nema dovoljno robe u Robnim rezervama, ali postoje i drugi načini na koje se može reagovati na tržištu. To su administrativni metodi ograničavanja marži i cena, što nisu uputni modeli.

Država spremna da reaguje na poskupljenje hraneMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izjavio je danas da će u Srbiji neminovno doći do povećanja cena hrane, ali da će država učiniti sve da standard građana time ne bude mnogo ugrožen.

On je u izjavi za agenciju Beta istakao da je država spremna da eventualno interveniše na tržištu, uz napomenu da za to trenutno nema dovoljno robe u Robnim rezervama, ali da postoje i drugi načini na koje se može reagovati na tržištu. To su administrativni metodi ograničavanja marži i cena, što nisu uputni modeli, ali ako budemo prinuđeni moraćemo da intervenišemo i na taj način, rekao je ministar.

On je podsetio na to da je rast cena hrane svetski trend zbog povećanja broja stanovnika i naglasio da Srbija ne može biti izolovana od tih uticaja.

Knežević je ukazao na to da je i suša uzrok poskupljenja osnovnih poljoprivrednih proizvoda jer je smanjen, pre svega, rod sirovina koje se koriste za stočnu hranu, što opet dovodi do poskupljenja stoke, a nakon toga i mesa i mleka.

On je naveo i da resorno ministarstvo razmatra izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu jer je njegova primena pokazala mnoge nedostatke, i dodao da će država pokušati to da učini u najkraćem roku, kako bi poljoprivrednici znali na šta mogu da računaju sledeće godine.

Ministar je podsetio na to da će krajem septembra početi javna rasprava o Predlogu zakona o podsticajima u poljoprivredi, i izrazio očekivanje da će taj zakon biti usvojen u novembru, zajedno sa zakonom o budžetu. To bi trebalo da napravi prepoznatljiv ambijent za poljoprivredne proizvođače na rok do pet godina, zaključio je Knežević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik